رویدادها ۲۲ آبان ۱۳۹۸

از محسن محسنی پیشکسوت شرکت سهامی فرش ایران تجلیل شد

آیین تجلیل از مفاخر فرش ایران برگزار شد

از سه نفر پیشکسوت شرکت سهامی فرش ایران، محقق و پژوهشگر فرش با همت مرکز ملی فرش ایران و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و پژوهشکده سنتی تجلیل شد.

سه پژوهشگر و محقق در زمینه فرش دستباف در مراسم تجلیل از مفاخر فرش ایران تجلیل شدند.
به گزارش روابط عمومی شرکت سهامی فرش ایران به نقل از خبرنگار صدا و سیما، مدیر گروه پژوهشی هنر‌های سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: در سال‌های اخیر مباحث علمی در فرش اهمیت بیشتری پیدا کرده و اگر فعالیت‌هایی که در عرصه فرهنگ، تاریخ و هنر ایران صورت می‌گیرد از طریق علمی مورد نقد و بررسی و تحلیل قرار نگیرد به خوبی استمرار پیدا نخواهد کرد.
سید عبدالمجید شریف زاده افزود: به همین دلیل از سه نفر پیشکسوت، محقق و پژوهشگر فرش با همت مرکز ملی فرش ایران و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و پژوهشکده سنتی تجلیل شد.
شریف زاده افزود: خانم شیرین صوراسرافیل یکی از پیشکسوتانی است که بیش از ده جلد کتاب در حوزه‌های مختلف برای معرفی فرش ایران چاپ کرده است که برای همه پژوهشگران و دانشجویان قابل بهره برداری است.
وی گفت: استاد محسن محسنی نیز یکی دیگر از پیشکسوتانی است که مباحث علمی را وارد صنعت فرش کرده است و استاد احمد دانشگر نیز تدوین کننده دایره المعارف فرش ایران است که بیش از ۲۰ سال در مناطق مختلف کشور با تحقیق و پژوهش اصطلاحات فرش را جمع آوری کرد و در ۴ جلد کتاب آن را منتشر و در اختیار علاقمندان قرار داد.
وی افزود: قبل از اینکه ایران را با نفت بشناسند با فرش می‌شناختند و از سه هزار سال قبل از میلاد، فرش در ایران نام و نشانی داشته و هنرمندان بسیاری فعالیت‌های مستمری در این زمینه داشتند که بازار‌های جهانی از دسترنج آن‌ها پر شد و نمونه‌های تاریخی بسیاری در موزه‌های جهان از فرش ایران و هنرمندان ایرانی نگهداری می‌شود.


اظهارات محسن محسنی پژوهشگر صنعت فرش
در مراسم تجلیل از مفاخر فرش ایران نخست محسن محسنی یکی از افراد مورد تجلیل این مراسم، اظهار داشت: پیش از جهانگیر شدن نام ایران، نام فرش ایرانی سرآمد بود، همواره در این مسیر با درد و غم قالیبافان و فرشبافان ایرانی آشنا بوده‌ام.
وی ادامه داد: از عشایر بداهه‌آفرین باید تشکر کرد که شاهکارهایی بی‌بدیع را ایجاد می‌کنند،سابقه پنج هزار ساله فرش ایرانی مرهون چنین افرادی است.
محسنی با اشاره به قدمت بالای بسیاری از فرش‌های ایرانی گفت: عامل آن رنگ‌هایی است که از دل طبیعت ایجاد می‌شوند، رنگ‌هایی که از تمامی عناصر طبیعی ایجاد می‌شود.
این پژوهشگر حوزه صنعت فرش ادامه داد: شاهکارهای صنعت فرش غیرقابل تعریف‌اند افراد بسیاری نیز در این حوزه عمر خود را گذاشته‌اند، امیدوارم در چنین همایش‌هایی بزرگان بیشتری از صنعت فرش دعوت کنند. محسنی با اشاره به گره‌های فرش که در زبان‌های گوناگون با یکدیگر متفاوت‌اند، بیان کرد: به تمامی گستردنی‌ها فرش می‌گویند که به خوبی استاد دانشگر در تمامی این سال‌ها در سراسر ایران این اسامی گوناگون را جمع‌آوری کردند.

اظهارات شیرین صوراسرافیل
سپس شیرین صوراسرافیل که پژوهشگر و پیشکسوت این صنعت است، پیرامون تلاش‌های خود در حوزه فرش، اظهار داشت:
برای پژوهش‌های خود زحمت بسیاری بدون هیچ‌گونه امکانات و حمایتی کشیده‌ام، کار پژوهش کار دشواری است همچنین دانشگاه‌ها نیز در زمینه پژوهش، باید دانشجویانی پژوهشگر تعلیم دهد.
وی در ادامه درخصوص فرش ایرانی گفت: لازم است هویت هر فرش شناسایی شود هر فرشی را نمی‌توان فرش ایرانی گفت، این شناسایی مستلزم کوشش است.
این پژوهشگر حوزه فرش گفت: فرش ایرانی زمانی واقعیت خواهد یافت که حمایت همه‌جانبه برای پژوهش آن صورت گیرد ، مشکلات پژوهش نیز کم نیستند از جمله مشکلات اجتماعی که برای بسیاری از پژوهشگران اتفاق می‌افتد.
صوراسرافیل در پایان اظهار داشت: فرش‌های ارزنده باقی‌مانده از گذشته‌گانمان حاصل شناخت درست بافندگان آن است همین باعث می‌شود امروزه فرش ایرانی زیر پای رئیس‌جمهوران سایر کشورها نیز باشد، امیدوارم اکنون نیز با تعلیم دانشجو پژوهشگر و شناخت از هویت فرش ایرانی شاهد رشد روز افزون این صنعت باشیم.

اظهارات احمددانشگر
احمددانشگر در مراسم تجلیل از مفاخر فرش ایران ، اظهار داشت: در سال‌های پژوهش خود فرش‌بافان جوانی را دیدم که از دردهای بسیاری رنج می‌بردند، تصمیم گرفتم برای رفع ناراحتی‌های بافندگان تصمیم گرفتم دو برنامه اجرا کنم که برنامه مدت‌دار من حاصل آن کتاب‌هایم بود اما برنامه فوری‌ام در زمان جوانی‌ام این بود که آموزش استفاده از دارهای ایستاده بود.
وی افزود: این دارهای ایستاده در آن زمان مورد استقبال آنها قرار گرفت که کمک میکرد تا درد کمتری پس از کار داشته باشند.
این پژوهشگر صنعت فرش در پایان، اظهار داشت: متاسفانه پس از رفتن من از گنبد استفاده از این دارهای ایستاده نیز پایان یافت، آن زمان متوجه شدم با سنت‌های نمی‌توان مبارزه کرد و نباید به فکر تغییر سنت‌های اقوام بود.
احمد دانشگر نیز در مراسم با بیان این مطلب که نخستین و مهم‌ترین کار علمی کمک‌کننده برای ورود به دانش فرش‌بافی به میدان سایر علوم این است که کلیه مفاهیم این هنر –صنعت بر طبق روش‌های علمی تعریف شوند و این ظرایف تعریف شده نشانه‌گذاری ،طبقه‌بندی و ثبت شود.


به گزارش روابط عمومی شرکت سهامی فرش ایران به نقل از خبرگزاری صنایع، در پایان این مراسم به شیرین صور اسرافیل، محسن محسنی، احمد دانشگر به پاس سال‌های فعالیت تحقیقی و پژوهشی در فرش دستباف کشور تندیس و لوح یادبود اهدا شد.