کتاب و مجلات ۱۰ شهریور ۱۴۰۱
چرا خاورشناسان دیگر درباره فرش ایران ننوشتند؟
شکوه فرشهای ایرانی
اروین گانس رودین کتاب «شکوه فرشهای ایرانی» را در ۱۹۷۸ به سفارش دربار ایران با اهداف تبلیغاتی و در آستانه گشایش موزه فرش ایران (۲۲ بهمن ۱۳۵۶) در ۵۶۶ صفحه نوشت.
اعتبار بسیاری از نمایشگاههای فرش دستباف در غرب، از گذشته تاکنون، به کتب و کاتالوگهایی است که درباره فرشهای آن نمایشگاه یا رویداد نوشته میشود. اروین گانس رودین کتاب «شکوه فرشهای ایرانی» را در ۱۹۷۸ به سفارش دربار با اهداف تبلیغاتی و در آستانه گشایش موزه فرش ایران (۲۲ بهمن ۱۳۵۶) در ۵۶۶ صفحه نوشت.
این کتاب واپسین کتابی است که مشخصاً درباره فرش ایران به حمایت دولت ایران و بهدست خاورشناسان نوشته شده است. رودین در پیشگفتار کتاب مینویسد: «فرشبافی، هنر عامیانهای است که در بسیاری از تمدنهای جهان رایج است، اما در هیچ کجا بهاندازه ایران به اصالت، زیبایی و پیشرفت فنی دست نیافته است. برای سدهها فرش در فرهنگ و همچنین صنعت ایرانی نقشی محوری داشته است».
پژوهش درباره فرشهاى دستباف شرقى همواره با پشتیبانی یا عدم پشتیبانی حكومت از پژوهشگران قوت و ضعف داشته است. پس از انقلاب تمرکز بر سویههای تجاری فرش بیش از سویههای هنری آن بود و تصور بر این بود که بدون تبلیغات گسترده بر بخش هنری میتوان در بخش صنعت فرش توفیق یافت و بازارهای جهانی را حفظ کرد؛ بنابراین از کمیت پژوهشهایی که زیر نظر پژوهشگران پرآوازه جهان که تأثیری بسیار در مجامع بینالمللی داشتند کاسته شد.
با شروع جنگ و اوجگیری تبلیغات ایرانهراسانه، فرششناسان کمتر به ایران آمدند و مطالب اندکی نیز درباره فرش ایرانی نوشته و منتشر شد. فرشپژوهان سرشناس جهان نیز جذب دیگر مراکز پشتیبان چون ترکیه، آذربایجان، هند و در این اواخر کویت و قطر شدند.
شوربختانه در داخل کشور نیز بیشتر برنامههای فرهنگی نمایشگاههای فرش دستباف متوقف شده یا به حداقل رسیده است و جنبههای تجاری در اولویت قرار گرفتهاند. درصورتیکه هنر و صنعت فرش، همبستگی دارند و در کنار هم رشد میکنند. بیتوجهی به هر کدام، بهسوی دیگر آسیب میزند.
دکتر داود شادلو
عضو هیئت علمی گروه فرش دانشگاه هنر شیراز
کلمات کلیدی: داود شادلو کتاب فرش
منبع: روابط عمومی شرکت سهامی فرش ایران
1902 بازدید
شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
شرکت فرش ایران نماد هویت، اصالت، کیفیت و نوآوری در هنر-صنعت فرش دستباف ایران
آخرین خبرها
نمادهای اعتماد
اطلاعات تماس
نشانی: تهران، خیابان فردوسی، روبه روی خیابان نوفل لوشاتو، پلاک 357 (پارکینگ اختصاصی رایگان)
کد پستی: 1145615611
تلفن تماس: 02154637
پیامک: 100054637
ایمیل: info{@}IranCarpet.ir
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه 9:30 تا 20:30 – جمعهها 9:30 تا 18:00
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.