طرح ۱۴ اسفند ۱۴۰۰
به بهانه 15 اسفند روز درختکاری
جاودانگی و آزادگی مفهوم مستتر در زیراندازهای ایرانشَهر
درخت در فرهنگ ایرانی دیرزمانی است که جایگاه درخوری دارد. سفالها، سنگ کندهها، پارچهها و البته زیراندازها همه نشانههایی از درخت بر تارک خود دارند؛ گاه نمادین و گاه اسطوره وَش.
درخت در شکل عام آن که نشان از یک گیاه است در زیراندازهای ایران بسیار دیده میشود، اما درخت در شکل خاص خود گویی نقش یکتای ازلی و ابدی است؛ گاه صدرالمنتهی خواندهاند و گاه هزار تخمه، گاه طوبی و گاه هوم.
نقش بنیانی قالیهایِ درختی عمدتاً یک یا چند درخت با شاخه و برگ بسیار است و در قالیهای یک سویه چه به صورت درخت و چه به صورت جای گرفته در گلدان نقش میشود.
نقش درخت در شکل عام خود فرانمایی تمنای سرسبزی و شرایط نکویی کشت و زرع در قالیهای ایرانی است که با نقوش پرندگان، جانواران، گل و برگ و حوض آب و ماهی بر پَهنه فرش ایرانی نقش میبندد و باغ و بوستانی طَرب انگیز میسازد. همان آرزوی دیرینه ایرانیان؛ باغِ بهشت!
درخت اما در شکل خاص، مفاهیم دیگری را در پسِ خود نهان دارد از جمله: جاودانگی، آزادگی، یکتایی، سودمندی برای همگان، به آسمان پرکشیدن و آن جهانی بودن. این مفاهیم گاه با نقوش و نشانههای اسطورهای مثل سیمرغ و اژدها و جانواران بالدار و .. در هم میآمیزد.
فهم ایرانیان (ایرانشهر) از درخت در گذر روزگار دگرگونی نداشته چه آنکه آموخته نخست ایرانیان از نیکو ترینها بوده و تا امروز آن مفهوم پابرجا مانده است.
نقش اندازی بر روی زیرانداز تنها یک دلیل داشته و آن اینکه ایرانیان خانه و سرپناه خود را با سرزمین خود همسان میپنداشتند، از این رو تمام تَمناها و آرزوهایشان را بر رویِ زیر انداز میبافتند تا آن را برای همگان تعمیم دهند. بر این اساس ایرانیان آن آرزوی جاودانگی، به آسمان بَر شدن و … را بر روی زیرانداز نقش میکردند تا هَمگان بهره ببرند.
درخت غنچه برآورد و بُلبُلان مَستند
جهان جوان شد و یاران به عیش بِنشَستند
قسمتی از شعر سعدی شیرازی نقش شده بر قالی کاشان
حدود سال ۱۳۰۵ هجری خورشیدی
این قالی به استناد کتیبه بالای آن «به فرمایش اسمعیل و ابا یهودی» بافته شده است.
عبدالحسین قاسمنژاد
کلمات کلیدی: درخت روز درختکاری
منبع: روابط عمومی شرکت سهامی فرش ایران
945 بازدید
شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
شرکت فرش ایران نماد هویت، اصالت، کیفیت و نوآوری در هنر-صنعت فرش دستباف ایران
آخرین خبرها
نمادهای اعتماد
اطلاعات تماس
نشانی: تهران، خیابان فردوسی، روبه روی خیابان نوفل لوشاتو، پلاک 357 (پارکینگ اختصاصی رایگان)
کد پستی: 1145615611
تلفن تماس: 02154637
پیامک: 100054637
ایمیل: info{@}IranCarpet.ir
ساعات بازدید: شنبه تا پنجشنبه 9:30 تا 20:30 – جمعهها 9:30 تا 18:00
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.